انتخاب برگه

  هواپیمای ترابری ایلیوشین 76

ساخت ایلیوشین  76 به میانه دهه 1960 بر می گردد، زمانی که نیروی هوایی شوروی به یک جت ترابری راهبردی با توان حمل 40 تن بار در برد 5000 کیلومتری  نیاز داشت که بتواند جایگزین انتنوف 12 شود. سال 1969 ایلیوشین  طرح اولیه خود را به ارتش پیشنهاد داد که مورد قبول قرار گرفت و در 25 مه  سال 1971 اولین پرواز خود را انجام داد. در اولین پرواز یک ساعت خود رضایت بسیار را بر انگیخت و چند ماه بعد به نمایشگاه هوایی پاریس اعزام شد و در انجا شوروی ان را یک جت  تجاری نامید تا غرب را گمراه  کند.

ناتو به هواپیما لقب کاندید ای را داد ولی وقتی نسخه ای با توپ  دفاعی عقب مشخص  شد به نسخه نظامی لقب کاندید بی را داد. دومین پیش نمونه در سال 1973 پرواز کرد که ان نیز  در نمایشگاه پاریس شرکت کرد ولی این بار شوروی اعلام  کرد ممکن است نسخه نظامی نیز داشته باشد. در همان سال با تکمیل  ازمونها دستور ساخت ان به کارخانه شماره 84 تاشکند در  ازبکستان، که در ان زمان جزئی از شوروی بود، داده شد. در 8 مه سال 1973 اولین فروند از خط تولید خارج شد. بعد از تولید ده فروند از سال 1975 تولید نسخه  با نام ایلیوشین  76 تی که ناتو به ان لقب کاندید A را داده بود اغاز شد

کاندید  دارای آمپناژ تی شکل و بالی در بالای بدنه و دو موتور توربوجت زیر هر بال است. ارابه فرود جلوی چهار چرخ و دو ارابه فرود عقبی هر کدام هشت چرخ دارند و در یک برامدگی در کنار بدنه جمع می شوند. دارای  یک درب بارگیری  دو تکه در عقب بود که  یک سطح شیب دار در پشت سر ان برای بارگیری وجود داشت . مانند تمامی هواپیماهای ترابری  ان دوران شوروی دارای  یک دماغه شیشه ای برای قرار گرفتن افسر ناوبری بود، قرار گرفتن بال در بالای  بدنه برای توان نشست  و برخواست از باند کوتاه بود. همچنین چرخها و لاستیک های کم فشار برای نشست و برخواست از باند های نااماده  طراحی شده بودند.

ایلیوشین  76 مجهز به چهار  موتور توربوفن دی -30 کا پی بود که اولین نسل موتور های توربوفن سنگین شوروی  بود که بر روی هواپیماهای مسافربری چون توپلوف 154 ام و ایلیوشین  62 نصب شده بود و حتی نسخه ای با پس روی میگ31 نیز  نصب شد . این موتور دارای  26455 پاوند  رانش بود  و در پشت سر موتور دارای  سامانه منحرف کردن جریان خروجی(رانش معکوس موتور) بود . هواپیما میتواند با سرعت 800 کیلومتر بر ساعت پرواز کند و بیشترین برد ان با 50  تن بار به 5000  کیلومتر می رسد ولی حجم   بار هواپیما 40 تن است.

ادامه مطلب ………………………